top of page
Anchor 4
ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ

Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Αθήνας

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» (ΕΠΕΔΒΜ) αποτελεί ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις για:

  • την εκπαίδευση

  • τη σύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

  • τη δια βίου μάθηση και

  • την έρευνα.

 

Η κατηγορία πράξης: «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), αποτελεί ουσιαστικό βήμα, για την προώθηση της Έρευνας στην Ανώτατη Εκπαίδευση και έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης της έρευνας στα ΤΕΙ με την ενίσχυση ερευνητικών ομάδων, οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές σε τομείς στρατηγικής σημασίας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος το ΤΕΙ Αθήνας υλοποιεί από το 2012, 46 υποέργα (ερευνητικές δράσεις) που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεματικών περιοχών. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ενεργό παρουσία του ΤΕΙ Αθήνας στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών περιοχών, με εστίαση σε κρίσιμα θέματα των νέων τεχνολογιών, της υγείας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Άμεσα ωφελούμενοι είναι άνω των 500 ερευνητών, που αντιστοιχούν κυρίως σε μέλη Ε.Π. του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και άλλων ΤΕΙ, μέλη Δ.Ε.Π. Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων, μετακαλούμενων καθηγητών και ερευνητών από το εξωτερικό, μεταδιδακτόρων, νέων ερευνητών και τέλος μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Anchor 1
Υποέργο 29 – HydELFS

Υδροελαστική Απόκριση Μεγάλων Πλωτών Κατασκευών και Σωμάτων Γενικού Σχήματος σε Περιβάλλον Μεταβαλλόμενης 3D Bαθυμετρίας

Στόχος του Υποέργου 29 του Έργου "ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ–Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Αθήνας" με τίτλο "Υδροελαστική Απόκριση Μεγάλων Πλωτών Κατασκευών και Σωμάτων Γενικού Σχήματος σε Περιβάλλον Μεταβαλλόμενης 3D Bαθυμετρίας" με ακρωνύμιο "HydELFS" είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων για την μελέτη, το σχεδιασμό και την παραγωγή μεγάλων πλωτών κατασκευών συμπεριλαμβανομένης της μελέτης των επιπτώσεων τους στην παράκτια ζώνη, καθώς και την αλληλεπίδραση των θαλασσίων κυματισμών με λωρίδες πάγου, που αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρό­βλημα στις πολικές περιοχές με παγκόσμιες επιπτώσεις.

 

Η αλληλεπίδραση των θαλάσσιων κυματισμών με πλωτά ελαστικά σώματα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πρόβλημα, το οποίο βρίσκει σημαντικές εφαρμογές σε θέματα τεχνολογίας πλωτών κατασκευών μεγάλων διαστάσεων που λειτουργούν στην ανοικτή θάλασσα (ως σταθμοί παραγωγής/εξόρυξης και αποθήκευσης/μεταφόρτωσης), αλλά και στη παράκτια περιοχή (ως πλωτά αεροδρόμια, πλωτές εγκαταστάσεις διαμονής/ψυχαγωγίας). Στην ίδια κατηγορία τεχνολογικών προβλη­μάτων εντάσσονται και θέματα που αφορούν στην κατασκευή και εγκατάσταση πλωτών γεφυρών, πλωτών μαρίνων και κυματοθραυστών κ.α. Επιπρο-σθέτως, η αλληλεπίδραση των θαλάσσιων κυματισμών με λωρίδες πάγου, ιδιαίτερα στις πολικές περιοχές, είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάγεται στην ίδια κατηγορία. Τα ανωτέρω προβλήματα καθίστανται πιο περίπλοκα σε περι- βάλλον γενικής τρισδιάστατης (3D) βαθυ­μετρίας, σε περιοχές κοντά στις ακτές, όπου συνυπάρχουν έντονα φαινόμενα διάθλασης και περίθλασης του κυματικού πεδίου από τη τοπογραφία του θαλάσσιου πυθμένα και τις επιδράσεις της ακτής.

 

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μαθηματικών μοντέ­λων υπολογισμού της αλληλεπίδρασης κυματισμών με πλωτά ελαστικά σώματα μεγάλων διαστάσεων, σε περιβάλλοντα με γενική βαθυμετρία, πράγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών μεθόδων για τον σχεδιασμό και την παραγωγή τέτοιων κατασκευών, περιλαμβάνοντας τη μελέτη των επιπτώσεων τους στη παράκτια ζώνη, καθώς και την αλληλεπίδραση των θαλάσσιων κυματισμών με λωρίδες πάγου, που αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στις πολικές περιοχές με παγκόσμιες επιπτώσεις. Έμφαση θα δοθεί σε περιοχές όπου το επικρατούν μήκος του κυματικού πεδίου είναι συγκρίσιμο με το μήκος του πλοίου/πλωτού σώματος, αλλά και με τη χαρακτηριστική διάσταση μεταβολών της βαθυμετρίας, λαμβάνοντας υπ’οψιν φαινόμενα μη γραμμικότητας και διασποράς.

 

Στο Υποέργο 29 θα αναπτυχθούν ειδικά μοντέλα και αριθμητικές τεχνικές για τη διάδοση κυματισμών στο θαλάσσιο και παρά- κτιο περιβάλλον σε περιοχές γενικής τρισδιάστατης βαθυμετρίας. Η υδροελαστική αλληλεπίδραση μεγάλων 3D κατασκευών και πλωτών ελαστι­κών σωμάτων (very large floating structures, VLFS) σε γενικό θαλάσσιο/παράκτιο περιβάλλον θα αναλυθεί στη βάση της θεωρίας λεπτών πλακών και θα αναπτυχθεί βελτιωμένη θεωρία πλακών (in vacuo), πεπε­ρασμένου πάχους, συμπεριλαμ-βανομένων των επιδράσεων διατμητικών τάσεων, με εφαρ­μογή σε πλάκες γενικού/μεταβαλλόμενου πάχους με διαστρωμα-τώσεις. Η βελτιωμένη αυτή θεωρία πλακών θα χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέου υδροελαστικού μοντέλου τύπου συζευγμένων ιδιομορφών για τις αποκρίσεις VLFS. Θα μελετηθούν εφαρ­μογές σε πλωτά και βυθισμένα, επιμήκη σώματα, κάτω από την επίδραση του κυματικού πεδίου. Με την ανάπτυξη ειδικών αριθμητικών μοντέλων πεπερασμένων στοιχείων θα εξετασθούν τοπικά φαινόμενα και θα γίνει σύζευξη του τοπικού με το γενικό μοντέλο (μεγάλης κλίμακας) τύπου συζευγμένων ιδιομορφών.

 

Για την επίτευξη των στόχων αυτών θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις ή πακέτα εργασίας (Work Packages, WP):

 

  • Πακέτο Εργασίας 1:
    Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση ειδικών μοντέλων και αριθμητικών τεχνικών για την περιγραφή της διάδοσης κυματισμών στο θαλάσσιο και παράκτιο περι­βάλλον σε περιοχές γενικής τρισδιάστατης βαθυμετρίας.

 

  • Πακέτο Εργασίας 2:
    Υδροελαστική ανάλυση πολύ μεγάλων πλωτών σωμάτων (VLFS) σε γενικό θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον στα πλαίσια της κυματικής θεωρίας και της θεωρίας των λεπτών ελαστικών πλακών.

 

  • Πακέτο Εργασίας 3:
    Ανάπτυξη βελτιωμένης θεωρίας πλακών πεπερασμένου πάχους, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των διατμητικών παραμορφώσεων, με εφαρμογή σε πλάκες τυχούσας γεωμετρίας, μεταβαλλόμενου πάχους και με διαστρωματώσεις.

 

  • Πακέτο Εργασίας 4:
    Ανάπτυξη και εφαρμογή νέου υδροελαστικού μοντέλου συζευγμένων ιδιομορ­φών για τις αποκρίσεις πολύ μεγάλων πλωτών σωμάτων (VLFS) με χρήση της βελτιωμένης θεωρίας πλακών. Εφαρμογές σε πλωτά και βυθισμένα, επιμήκη σώματα, κάτω από την επίδραση του κυματικού πεδίου.

 

  • Πακέτο Εργασίας 5:
    Εφαρμογή της Μεθόδου των Πεπερασμένων Στοιχείων για την εξέταση τοπικών φαινομένων. Σύζευξη του τοπικού με το καθολικό μοντέλο (μεγάλης κλίμακας) συμπεριλαμβάνοντας και συζευγμένες ιδιομορφές.

 

  • Πακέτο Εργασίας 6:
    Αξιολόγηση και αποτίμηση των αποτελεσμάτων (εσωτερική) του ερευνητικού έργου από την ΚΕΟ. Δράσεις δημοσιότητας.

Anchor 2
Anchor 3
Ιστορικό Ερευνητικής Πρότασης

Στάδιο 1: Υποβολή της πρότασης στην Ελληνική γλώσσα

Η πλήρης ερευνητική πρόταση διαμορφώθηκε στην ελληνική γλώσσα και υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με τις έως τότε ακολουθούμενες διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας. Αυτές προέβλεπαν αξιολόγηση των προτάσεων από μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. Ιδρυμάτων της ημεδαπής.  (Πλήρης Πρόταση στα Ελληνικά, pdf)

Στάδιο 2: Υποβολή της πρότασης στην Αγγλική γλώσσα

Αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων από το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ακολουθηθούν οι πρακτικές της διεθνούς αξιολόγησης από καθηγητές καταχωρημένους στα μητρώα αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών που εφαρμόζουν παρόμοιες διαδικασίες.  (Ανακοίνωση Υπουργείου, pdf)

 

Φάση 1:

Υποβολή συνοπτικής μορφής της πρότασης στην αγγλική γλώσσα τον Οκτώβριο του 2010. Εγκρίθηκε και από τις συνολικά 643 υποβληθείσες προτάσεις, οι 391 προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση αξιολόγησης, κατά την οποία η κρίση έγινε επί της πλήρους πρότασης.  (Συνοπτική Πρόταση στα Αγγλικά, pdf)

 

Φάση 2:

Το Μάιο του 2011 υπεβλήθη εκ νέου η πρόταση στη πλήρη της μορφή, αλλά αυτή τη φορά στα Αγγλικά ώστε να αξιολογηθεί από καθηγητές της αλλοδαπής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο ερευνητικό αντικείμενο.  (Πλήρης Πρόταση στα Αγγλικά, pdf)

Στάδιο 3: Αξιολόγηση, έγκριση και βαθμολογία

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των 391 προτάσεων ανακοινώθηκαν τον Ιανούαριο του 2012 και από αυτές εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση οι 237. Η εν λόγω πρόταση έλαβε υψηλότατη βαθμολογία και εξαιρετικά σχόλια από τους κριτές. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία "6. Επιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών – Engineering, Informatics and Telecommunication Sciences" κατετάγη στην 8η θέση ανάμεσα στις 70 προτάσεις που εγκρίθηκαν για όλα τα ΤΕΙ και στην πρώτη θέση ανάμεσα στις προτάσεις από το ΤΕΙ της Αθήνας.  ( σχόλια κριτών, pdf  και  αποτελέσματα, pdf )

bottom of page